عنوان پروپوزال: بررسی اثربخشی هوش معنوی و ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی
رشته تحصیلی:روانشناسی
مقطع: ارشد
تعداد صفحات: ۳۰ صفحه
؟ پرسشنامه: دارد
فرمت: Word
فهرست مطالب
اثربخشی هوش معنوی و ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی
- بیان مساله
- پیشینه پژوهش
- ادبیات موضوعی
- عوامل تعیینکننده ساختار سرمایه
- ساختار سرمایه در بخش کشتیرانی
- اهداف پژوهش
- اهداف کاربردی
- فرضیات
- فرضیه اصلی
- فرضیات فرعی
- روش تحقیق
- روش گردآوری اطلاعات
- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
- جامعه آماری
- جدول ۱) تعریف متغیرهای وابسته و مستقل
- قلمرو تحقیق
- قلمرو موضوعی
- قلمرو زمانی
- قلمرو مکانی
- منابع
- همراه با مقاله بیس ۲۰۱۵
مفهوم بهزیستی روانشناختی
اغلب اوقات بهزیستی روانشناختی به بهزیستی ذهنی اشاره دارد، اما ممکن است با آن متفاوت باشد. بهزیستی برحسب کیفیت و کمیت مؤلفههایی تعریف میشود که بر اساس آن افراد زندگی خود را لذتبخش میبینند؛ بهعبارتدیگر، اینکه افراد چگونه زندگی خود را ارزیابی میکنند، به بهزیستی مربوط میشود. بهزیستی ذهنی به این حقیقت اشاره دارد که افراد قادر هستند تعیین کنند که آیا به زندگی خوشایند که وابسته به معیارهای موفقیت است رسیدهاند یا خیر.
پژوهشها نشان میدهد که بهزیستی شامل تعدادی مؤلفه است و اکثر پژوهشگران آن را یک مؤلفه در نظر میگیرند و برای ارزیابی آن از چند مؤلفه استفاده میکنند. این مؤلفهها به رضایت و شادکامی مربوط میشوند. ارزیابی این مؤلفهها کلی (مانند رضایت از کار) و چندبعدی (مانند عاطفهی مثبت در مقابل عاطفهی منفی) است (دینر، ۲۰۰۰).
هرچند واژههای ذهنی و روانشناختی زمانی که با بهزیستی همراه میشوند، اغلب بهجای هم بکار بردهمیشوند، کیس (۲۰۰۲) بیان کردن که این دو واژه به دو حقیقت کاملاً متفاوت اشاره دارند. اولاً کیس (۲۰۰۲) اظهار کردند که بهزیستی ذهنی این دیدگاه سنتی را در برمیگیرد که بهزیستی «ارزیابی زندگی بر اساس رضایت و تعادل بین عاطفه مثبت و منفی» است. دوماً، بهزیستی ذهنی بر اساس شادکامی، موفقیت خوشایند و پرهیز از درد تعریفشده است. کیس (۲۰۰۲) بیان کردند که بهزیستی روانشناختی «ادراک درگیری مثبت با چالشهای موجود زندگی» است. در این حوزه، بهزیستی روانشناختی بر اساس معنا، درک نفس و سطح عملکرد مشخص میشود.
در تلاش برای فهم و ارزیابی بهتر بهزیستی روانشناختی، ریف مدل چندبعدی را ارائه داد که بیانگر نظریهی بهزیستی است. مدل ریف برای حل این مشکل به وجود آمد که پژوهشهای قبلی در ارزیابی واقعی بهزیستی با شکست مواجه شده بودند. با در نظر گرفتن مشکلات در تعیین ویژگیهای اساسی بهزیستی روانشناختی مثبت در حوزههای پژوهشی، ریف (۱۹۸۹؛ ۱۹۹۵) ارزیابی جامعی از بهزیستی روانشناختی ارائه داد.
اجزا و عناصر بهزیستی روانشناختی
- معنویت
- رشد و بالندگی فردی
- رضایت از زندگی
- شادی
- روابط مثبت با دیگران
- خویشتن پذیری
- معناداری
- سازگاری و تسلط بر محیط
- خود-پیروی
- خوشبینی
- هدف در زندگی
با توجه به نقش بسزایی که بهزیستی در ابعاد مختلف زندگی روانی-اجتماعی و حتی جسمی فرد دارد، بدیهی است که هر یک از این ابعاد و مؤلفهها سهم زیادی در بهبود وضعیت روانی و اجتماعی شخص دارند، با این مقدمه کوتاه، به بررسی هر یک از مؤلفهها میپردازیم. از زمان انتشار این اثر برجسته، دو نظریه اصلی با در نظر گرفتن نقایص بازار برای تبیین تصمیم شرکت ها در مورد ساختار سرمایه تلاش کردهاند.
نظریه اول نظریه مبادله نام دارد که کروس و لیتزنبرگر (۱۹۷۳) ارائه کرده اند. این نظریه به این موضوع اشاره دارد که بنگاه با مبادلهای بین مزایای مالیاتی مرتبط با بدهی و هزینه های سنگین ورشکستگی در صورت ناکامی شرکت در پرداخت تعهدات بدهی خود مواجه است. بر اساس نظریه مبادله، شرکت برای انتخاب ساختار سرمایه خود ارزش مزایای مالیاتی ناشی از کاهش بهره را با ارزش فعلی هزینه های درماندگی مالی مقایسه می کند. در ساختار سرمایه بهینه مورد نظر، مزایای سپر مالیاتی تصاعدی دقیقاً با هزینه های تصاعدی درماندگی مالی برابر می شود.
مفهوم ذهن آگاهی
بیر (۲۰۰۳) «ذهن آگاهی» را بهعنوان مشاهده فاقد قضاوت نسبت به جریان در حال پیشرفت درونی و بیرونی محرکها و بروز آنها تعریف کرد. قضاوت نکردن، ذهن آگاهی را پرورش مینهد وقتی شما با وضعیت هیجانی یا فیزیکی سختی روبه ر و میشوید، قضاوت نکردن درباره تجربیات، بیشتر ازآنچه که میبینند و هستید و چیزی که باید باشید، آگاه میشوید. البته این از پذیرش تجربیات لذتآور و دردناک ناشی میشود. پذیرش این نیست که دوباره چیزهایی که ازنظر اخلاقی قابلقبول نیست را تصدیق کنیم، بلکه پذیرش در مورد رفتارها متفاوت است؛ بهعبارتدیگر تغییر همسان پذیرش است اگرچه سریعتر اتفاق میافتد (جانگسمن و همکاران، ۲۰۰۰).
ذهن آگاهی نوعی آگاهی غیر قضاوتی از تجربۀ شخصی است و بدون آنکه قضاوتی در مورد آن صورت گیرد، لحظهبهلحظه آشکار میشود. هرچند هدف اصلی ذهن آگاهی آرامسازی نیست، اما مشاهده رویدادهای منفی درونی بدون هیچگونه قضاوتی درباره آنها، یا برانگیختگی فیزیولوژی باعث بروز آرامش میشود.
ذهن آگاهی مشاهده محرکهای درونی و بیرونی همانگونه که اتفاق میافتد بدون هیچگونه قضاوت و پیشداوری است. ذهن آگاهی مهارتی است که به افراد اجازه مینهد که در زمان حال، حوادث را کمتر از آن میزان که ناراحتکنندهاند، دریافت کنند. وقتی اشخاص نسبت به زمان حال آگاه میشوند دیگر توجه خود را روی گذشته یا آینده معطوف نمیکنند. بیشتر مشکلات روانی معمولاً با حوادثی که درگذشته رویداده یا در آینده اتفاق خواهد افتاد مربوط است. بهعنوانمثال افرادی که افسردهاند درباره گذشته، اغلب احساس پشیمانی و گناه میکنند و کسانی که اضطراب دارند نگرانی از مشکلات آینده باعث ایجاد ترس و دلشوره در آنها میشود.
ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی
ذهن آگاهی و حضور ذهن روشی است که مدتهاست برای کاستن و یا از بین بردن مشکلات زندگی و ناراحتیها و پریشانیهای روانشناختی به کار میرود. در دهه اخیر افزایشی ناگهانی در استفاده از مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی که مهارتهای حضور ذهن را برای ارتقای سلامت و بهزیستی روانشناختی آموزش مینهد، دیدهشده است و روزبهروز این رویکرد در حال گسترش است. مفهوم ذهن آگاهی از سنتهای معنوی شرق سرچشمه گرفته است و به شکلی از کنترل توجه اشاره دارد که از طریق تمرینهای فکری رشد میکند (بایر، ۲۰۰۳).
تمرینهای فکری از سنتهای بودا نشأتگرفته و در بین متخصصان غربی بانام برنامههای بالینی مبتنی بر ذهن آگاهی استفاده میشوند (موور، ۲۰۰۳). مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی صلاحیت خود را در درمان مشکلات روانشناختی مختلف نشان دادهاند (بایر، ۲۰۰۷). ذهن آگاهی با افزایش سطح هشیاری و پذیرش غیر قضاوتی افکار و هیجانات مرتبط با آن، نظم بخش هیجانی را گسترش مینهد. تجربه این واکنشهای هیجانی اطلاعاتی را در مورد پاسخهای خودکار فیزیولوژیکی در اختیار فرد قرار مینهد که این اطلاعات، خود، میتواند راهنمای وی در برخورد با دیگران و ارائه پاسخهای رفتاری مؤثرتر باشد (کیرایوس، ۲۰۰۹).
آموزش ذهن آگاهی
«ذهن آگاهی» بر اساس آموزش یکسری تکالیف بهصورت هشیار و خودآگاه است. هر تمرین بهطور هدفمند و آگاهانه میتواند ظرفیت و توانایی نظام پردازش اطلاعات را افزایش دهد. تمرینهای ذهن آگاهی میتواند بهعنوان یک نظام هشدار اولیه مانع شروع یک انفجار یا سیل قریبالوقوع شود. شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نوید تازهای در تبیین رویکرد درمان شناختی رفتاری است. آموزش ذهن آگاهی مستلزم یادگیری فراشناختی و راهبردهای رفتاری جدید برای متمرکز شدن روی توجه، جلوگیری از نشخوارهای فکری و گرایش به پاسخهای نگرانکننده است؛ و همچنین باعث گسترش افکار جدید و کاهش هیجانات ناخوشایند میشود (کری جی، ۲۰۰۳).
پروپوزال فوق متشکل ۷ فرضیه که یک فرضیه اصلی و ۶ فرضیه فرعی می باشد که با هدف بررسی اثربخشی هوش معنوی و ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی طراحی شده است.
پروژه های مرتبط
- پروپوزال بررسی نقش ویژگی های شخصیتی بر رضایت زناشویی: مطالعه موردی مردم شهرستان تهران
پروپوزال روانشناسی مصرف کننده نام تجاری: بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی مصرف کننده و وفاداری به نام تجاری
پروپوزال بررسی اعتیاد به اینترنت با تاکید بر نقش ویژگی شخصیتی به استفاده اینترنت - پروپوزال بررسی رابطه خود شکوفایی و رضایت شغلی معلمان مقطع دبیرستان شهرستان تهران
- پروپوزال بررسی رابطه بین هوش هیجانی مدیران، فرهنگ سازمانی نوآورانه و عملکرد کارکنان
- پروپوزال بررسی ارتباط ویژگی های شخصی با تعهد سازمانی کارکنان تعاون استان کرمان
- پروپوزال بررسی نقش واسطه جنسیت و سطوح سازمانی بر استرس و رضایت شغلی کارمندان مطالعه موردی کارمندان هتل….
- پروپوزال رابطه حل تعارض و تعهد زناشویی زوجین شهر تهران
- پروپوزال بررسی و مقایسه سطح نیازهای اساسی مازلو بین دانشجویان