هدف پرسشنامه: سنجش عدالت سازمان
فرمت: Word
?تعداد سوال: ۴ سوال
√شیوه نمره گذاری: دارد
√پایایی و روایی: دارد
√منبع: دارد
[stextbox id=”grey” caption=”توضیحات” collapsing=”true” mode=”js” direction=”rtl” shadow=”false”]
عدالت سازمانی
پرسشنامه عدالت سازمانی گرینبرگ: ادراک کارکنان سازمان ها از دریافت انصاف و واکنش های رفتاری آنان به چنین ادراکاتی را توصیف می کند(ندیری و همکاران، ۲۰۱۰). امروزه، مفهوم عدالت سازمانی و نگرش به کارکنان، معنی تازه ای یافته است و بسیار حیاتی و مهم است. در ابتدا مفهوم عدالت سازمانی به عنوان پاداش و تنبیه در یک سازمان اعلام گردید. سپس به کارگیری قوانین و فرآیند ها به طور برابر، نیز بر آن افزوده شد و در آخر روابط انسانی و تعامل به آن اضافه شد(توگا و همکاران، ۲۰۱۲).
مفهوم عدالت سازمانی به تدریج از زمان آدامز، (۱۹۶۵) که به صورت درک نابرابری در مسائل توزیعی معرفی گردید، مطرح شد. خانواده ، مدرسه، محل کار، و محیط اجتماعی از جمله مکان هایی هستند که افراد در آن به دنبال عدالت می باشند. عدالت سازمانی در صورتی مطرح می شود که سازمان رفتار منصفانه ای داشته باشد و این امر موجب بالا رفتن بهره وری می شود و با رضایت شغلی، اعتماد به مدیریت و عملکرد شغلی نیز بالا می رود(گلوم و همکاران، ۲۰۱۱).
توضیحات پرسشنامه عدالت سازمانی گرینبرگ
پرسشنامه عدالت سازمانی توسط گرینربرگ (۱۹۸۸) طراحی و اعتباریابی شده است، این پرسشنامه شامل ۴ گویه بسته پاسخ بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت می باشد، این پرسشنامه توسط لزومی(۱۳۹۳) اعتباریابی شده است.
پروژه های مشابه
- پرسشنامه استراتژی های بازاریابی در رسانه های اجتماعی
- پرسشنامه مدل کسب و کار صنعت آرایشی
- پرسشنامه درک رهبری کارکنان در رفتارهای محیط زیستگرایانهی آنان
- پرسشنامه تصویر و شهرت شرکت
- پرسشنامه تاثیر ویروسی رسانه و شبکه اجتماعی بر تمایل مصرف کنندگان به خرید
- پرسشنامه تمایل مصرف کننده به استفاده از خدمات تلفن همراه
[/stextbox]
[maxbutton id=”5″ ] [maxbutton id=”4″ ] [maxbutton id=”3″ ] [maxbutton id=”6″ ]